Wie wachtte er? (psalmoïek 40)

Psalm 40 begin en eindigt met wachten. Maar wie wacht er en waarmee? In twee “opussen” heb ik deze gedachte getracht te mozaïeken..

(opus 2)

Wie wachtte er?

toen mijn voeten vastgezogen verstrengeld

moeizaam te sjorren uit het slurpend claimend slik

Wie wachtte er?

toen mijn vingers met voorgevormde kramp

eindelijk eindeloze banden van verwachtingen

ontwarden, vacuüm waarin de bloem verstikt

Wie wachtte er?

toen de glimlach zachtjes uitgesproken

een samaritaan wekte, ik de woorden verstond

Wie wachtte er?

om op de goflengtes van versleten banden

uitgesproken te worden door mijn mond

aanwezig te zijn in aanwezigheid

Was het jij was het U was het ik

die de ogen van de ander vond

die geraakt werd door de blik

?

5 gedachtes over “Wie wachtte er? (psalmoïek 40)

 1. ‘golflengtes’

  Ik ben van nature niet heel erg complimenteus en zit daardoor wel eens op een dissonante golflengte. Dat gebrek is als een lek. Hier hele mooie zinnen Rob, maar je beweegt m.i. wel vrij ver weg van de bedoeld als stichtelijke Psalm 40. Of zie ik dat helemaal verkeerd?

  Je omschrijving deed me trouwens denken aan de omschrijving die ik las van de staat van de joodse slachtoffers ná de gaskamer moorden. Naakte lichamen, staand en verstrengeld met spuug, bloed, kots en ontlasting. Er zou meer ‘healing’ in de kerk moeten zijn.

  • Tsja, dank je wel voor het compliment dat je wél en dat je niet geeft. ;>) Ik ben blij dat ik een iets ander associatiekader heb. Ik moet eerlijk zeggen dat ik even dacht het gedicht te verwijderen of jouw associatie te censureren. Je schept namelijk een beeld dat in contrast staat met dat wat ik in mijn gedicht probeer te vatten. Tegelijkertijd: ik ben zelf juist een voorstander van het zelf mogen interpreteren van een gedicht en dus zelf beelden ernaast te kunnen zetten…En misschien is jouw interpretatie ook wel ergens opbouwend?
   Even wat lijntjes die door het gedicht spelen en die het mijns inziens juist stichtelijk maken: praktisch geloofsleven opbouwend, ahum. David schrijft “Hij trok mij uit de modder” – verleden tijd, het is gedaan! Maar David moest eerst wachten en wacht eigenlijk nog steeds of weer. In het laatste vers wordt gewacht door God zelf… Het leven was een op-God gericht zijn, “Kavanah”zoals de Joden zeggen. In alle woord en daad. “Er is van mij geschreven”… Jezus noemt het, maar ook David noemt het: ik ben gekend. God kan ons trekken uit de modder van alle verwachtingen en claims die mensen van en op ons hebben en die zo vaak leidend zijn. Geestelijk en sociaal kunnen we in een vacuüm geraken… en wie wacht er op wie? Gerichtheid op God, maar misschien is het wachten wel op jou? Tot dat er iemand is die werkelijk naar ons kijkt. Zijn armen naar ons uit strekt (benoem ik in “opus 1”). Vroom gezien is dat de redder God en dat ís Hij, maar nog vromer zijn dat misschien ONZE armen.
   Een healing? Ha! Maar dan voor de wereld waarin we leven, laat ons maar zout zijn (soms in de wonden), maar absoluut verder kijken dan de kerkmuren…

 2. Ja, ik zie ook wel dat mijn povere beeld een contrast is met wat jij zegt. Het was een associatie, meer niet. Maar er zijn ook reddende acties na de dood. Dat geloven wij toch?

  Zoals het CDA zei, niet bij brood alleen. Zo ook de kerk, niet bij woorden alleen. Die reddende hand van God is wel eens ‘zoek’. De ervaring zegt: ver weg. Het geloof zegt: nee, dichtbij. Heb jij wel eens diep in de modder gezeten?

  Als je op elkaar wacht, wie heeft er dan gelijk? Dat is een probleem. God heeft namelijk altijd gelijk 🙂 Interessant punt roer je aan.
  Enneh, niet censureren a.u.b.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.