Psalmoïek

Ik ga een poëtische uitdaging met mezelf aan. Veelal merk ik dat vanuit startpunten er binnen in mij gedachten vormen, die soms  gedichten als eindresultaat hebben. Zulke startpunten kunnen een foto zijn, of een ergens gelezen tekst, een boek of een gesprek met iemand. Net als kokend heet water ook pas gaat borrelen als er startpunten, stofjes in het water zijn of komen. Zulke kookpareltjes wil ik zoeken in de Psalmen,  “wijsheidsliteratuur” waarbij de mens spreekt uit zijn relatie met God. Angst, twijfel, overwinning, besef, aanbidding en allerhande aspecten van mens zijn in relatie met elkaar en met de Eeuwige vinden daar plaats. Een evenwicht van bergen en dalen, met boven alles en door heen alles de aanwezigheid van de soevereine God.

Mijn uitdaging gaat Psalmoïek heten en begint domweg bij Psalm 1 en waar die stopt dat weet ik nog niet. Dé grote uitdaging – maar dat zal aardig wat tijd kosten – is het halen van nummer honderdvijftig. In de meegegeven naam wil ik, naast de link naar de Psalmen, aangeven dat er sprake is van een mozaïek. In feite breek ik de psalm, pak de elementen die mij op dat ogenblik inspireren en bouw daarmee een gedicht. In feite heel subjectief dus, waarin ik mezelf ook veel vrijheden gun. Echter, de psalmoïek vraagt om eerst de echte Psalm te lezen. Gods Woord gaat boven alles en daarvan ben ik overtuigd dat alleen die recht het hart kan aanspreken. Een dergelijke aanspraak wil ik in geen geval maken – mijn gedichten zijn dus ook geen interpretaties, herschrijvingen of vertalingen. Ja, misschien toch wel een vertaling, maar dan van de psalmwoorden zoals die in het hier en nu mij persoonlijk appelleren en ik dat poëtisch tracht te verwoorden. En jawel, uiteraard is interpretatie ook een deel. Is niet alles interpretatie? Met een beetje “mazzel” kan een gedicht jou ook aanspreken of bemoedigen ….

Nou ja, laat ik  maar gewoon starten, gelezen worden en misschien wat feedback ontvangen; de tijd nemen en tussendoor ook andere zaken doen én durven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.